جدیدترین مقالات

نقش رنگ ها در طراحی معماری دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان

زمان مطالعه: 4 دقیقه

فهرست مطالب

از عناصر جدایی ناپذیر و حائز اهمیت در زندگی می توان به انواع رنگ ها اشاره کرد. استفاده از این عنصر در معماری ساختمان و طراحی آن فقط به هدف ایجاد دکوراسیونی زیبا انجام نمی گردد بلکه تاثیر رنگ در ایجاد آرامش، تحریکات بینایی و پردازش احساس قوی اثبات شده است.

به خاطر همین نکته است که در انواع بیمارستان ها، مطب ها، خانه های سالمندان، مراکز اصلاح تربیت و حتی کارخانه ها و صنایع از روانشناسی رنگ ها برای ارتقای بهره وری بهره گرفته می شود. 

معماران باید با کسب آگاهی از تاثیرات رنگ های مختلف، نسبت به انتخاب درست عناصری همچون سنگ، چوب، آجر، در و پنجره اقدام کرده و هارمونی چشم نوازی را برای دکوراسیون داخلی و خارجی بیافرینند.

تاثیرات حیرت انگیز رنگ بر فضای ساختمان

استفاده از رنگ های مختلف می توانند باعث ایجاد تغییرات گسترده‌ای در حجم و سایر جزئیات سازه از لحاظ بصری شود.

به عنوان مثال استفاده از رنگ های تیره در سقف ساختمان باعث کوچک تر دیده شدن فضا می شود.

اگر همه دیوارهای ساختمان هم رنگ باشند فضا بازتر و بزرگتر به نظر می رسد و در حالتی که رنگ دیوار مرکزی متفاوت با سایر دیوارها باشد، باز هم فضا کوچک تر از حد واقعی دیده می شود.

برای در کانون توجه قرار دادن ارتفاع منزل و یا کوچک تر نشان دادن آن، می توان سطوح دیوارها را به صورت نصفه رنگ آمیزی و قسمت فوقانی را تیره تر کرد، همچنین در صورت هم رنگ بودن دیوار و سقف مرکزی ساختمان، فضا گسترده تر و دل بازتر می گردد.

تاثیر رنگ ها بر روحیه افراد

رنگ ها اگر به خوبی ترکیب شوند می توانند تاثیرات فوق العاده ای از لحاظ روحی ایجاد کنند.

به طور مثال استفاده از رنگ های خنثی مانند خاکستری، بژ یا کرم در اتاق خواب می تواند به خوابی با کیفیت و استراحتی شیرین کمک کند.

در انواع بیمارستان ها از تاثیرات رنگ ها به عنوان عنصری مکمل جهت بالا بردن روحیه بیمار و توان بخشی به او استفاده می گردد. در معماری شهر از خاصیت رنگ جهت خلق نشاط و شادی بهره گرفته می شود. در مهدهای کودک و سایر مراکز آموزشی برای ایجاد انگیزه جهت یادگیری و جلوگیری از خستگی ،از رنگ های شاد و ملایم استفاده می شود. همچنین در پروژه های تفریحی و رفاهی به بکارگیری معماری رنگارنگ جهت تزریق حس اشتیاق، سرخوشی و آرامش اقدام می شود.

در ادامه به طور مشخص تر تاثیر رنگ های مختلف بر روحیه افراد را مورد بررسی قرار داده ایم.

روانشناسی رنگ های مختلف و کاربرد آن در معماری داخلی و خارجی

آبی: این رنگ را خالق امنیت، ایجاد کننده حس اعتماد به نفس و مثبت کننده فضا می شناسند و معمولا از آن برای طراحی محیط داخلی و خارجی ساختمان هایی تجاری مانند آژانس هواپیمایی، بانک ها ، شرکت ها و دفاتر اقتصادی استفاده می کنند تا به ایجاد حس اعتماد در مشتریان کمک کنند.

زرد: رنگ زرد کنجکاوی را برمی انگیزاند، به روشن شدن فضا های مختلف کمک می کند و باعث ایجاد احساس خوش بینی و خوش رویی می شود. حتما رستوران های مختلفی را دیده اید که از این رنگ در معماری خارجی خود استفاده کرده اند و با کمک آن، عابران پیاده زیادی را به خود جذب کرده اند.

قرمز: از دیرباز قرمز نماد انرژی بوده است. این رنگ هیجان زیادی را در افراد ایجاد کرده و انگیزه را هم بالا می برد.

فروشگاه ها و مراکز اغذیه مانند فست فودها از این خاصیت رنگ قرمز به خوبی برای افزایش اشتها و میل به غذا خوردن استفاده می کنند.

سبز: از برجسته ترین خصوصیات رنگ سبز می توان به ارتقای حس آرامش و امنیت اشاره کرد. به همین جهت است که فضاهای داخلی بیمارستان ها و سایر مراکزی که به دنبال ایجاد آرامش و استراحت در افراد هستند از رنگ سبز بهره گرفته اند.

نارنجی: نارنجی با توجه به ساختار خود خصوصیات زرد و قرمز را با درجه ای پایین تر در خود دارد. این رنگ خلاقیت را به کار می اندازد، سرخوشی را بالا می برد و اشتیاق را درون افراد زنده می‌‌ کند.

به همین جهت است که مدارس، مراکز آموزشی و استودیو ها از این رنگ برای بالا بردن راندمان و کیفیت یادگیری افراد استفاده می کنند. همچنین ترکیب نارنجی با رنگ آبی، حس بی نظیری از امنیت و اعتماد را به بیننده منتقل می کند.

بنفش: این رنگ نیز حس رفاه و آرامش را در افراد مختلف ایجاد کرده و لطافت دل پذیری را با خود دارد.

هتل داران از این ویژگی رنگ بنفش بهره برده و عناصری از آن را در دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان هایشان به کار می گیرند.

استفاده از تناسب برای به کارگیری رنگ در ساختمان

یکی از اصول طلایی در استفاده از رنگ های مختلف در طراحی دکوراسیون ساختمان، قانون ۶۰، ۳۰ ، ۱۰ است که مورد اتفاق عموم معماران است.

در این اصل ما با سه رنگ مختلف روبرو هستیم که هر کدام باید با نسبتی مشخص بکارگیری شوند.

دیوارها، وسایل با حجم بالا مثل مبل و تخت خواب و کمد، فرش ها و کابینت باید دارای رنگ اصلی باشند که ۶۰ درصد از اقلام را پوشش می دهد و در اولین نگاه ما باید متوجه این رنگ بشویم.

رنگ ثانویه که معمولا شامل ملافه ها، صندلی ها و درها می شود ۳۰ درصد از حجم رنگ ساختمان را به خود اختصاص می دهد و به ایجاد کنتراست و زیبایی بصری کمک می کند.

در نهایت ۱۰ درصد باقی مانده از رنگ ساختمان مربوط به لوازم جانبی مثل تابلوها، اشیا کوچک تر و انواع اکسسوری ها است که تکمیل کننده رنگ و دکوراسیون است.

استفاده از رنگ‌ مکمل در طراحی ساختمان

به طور طبیعی رنگ های سرد و گرم مکمل یکدیگر هستند که معماران با استفاده هم زمان از آنها، کنتراست بسیار جذابی را می آفرینند. هر کدام از رنگ ها دارای رنگ مکمل مخصوص به خود هستند که به عنوان مثال رنگ مکمل زرد، بنفش است که ترکیب درست آنها در دکوراسیون داخلی و خارجی حسی بی نظیر از خوش بینی و رفاه و آرامش می آفریند و به روشن شدن فضا و بزرگتر شدن آن کمک می کند.

سخن پایانی

برای طراحی رنگ ساختمان ترکیبات مختلف دیگری مانند استفاده از رنگ های مشابه، ترکیبات سه گانه، ترکیب تترادیک و… وجود دارد که معماران و طراحان دکوراسیون داخلی و خارجی با شناخت درستی که از رنگ های مختلف دارند نسبت به آفرینش بهترین رنگ دلخواه مشتریان اقدام می کنند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x