جدیدترین مقالات

آشنایی با انواع گچبری برای سقف و دیوارها

زمان مطالعه: 4 دقیقه

فهرست مطالب

گچ‌بری یک تکنیک پرطرفدار در دکوراسیون مدرن و کلاسیک است که در انواع مختلفی وجود دارد. توجه داشته باشید که این تکنیک قابل پیاده­‌سازی روی سقف و دیوارهای ساختمان­‌های مختلف بوده و تاریخچه آن به زمان درباریان برمی‌­گردد. بنابراین اگر شما هم جزو افرادی هستید که نمای دیوارهای این­‌چنینی را می‌پسندید در این مقاله با ما همراه باشید تا به معرفی و تشریح انواع تکنیک­‌های برش­‌گچ پرداخته و مشخص کنیم که هر کدام از این انواع برای کدام بخش از ساختمان شما مناسب هستند.

تکنیک برش‌­گچ در چه سبک­‌هایی وجود دارد؟

پیش­تر اشاره کردیم که گچ‌بری، هم در معماری کلاسیک و هم در معماری مدرن جایگاه و پیشینه خاصی دارد. بنابراین اگر بخواهیم این تکنیک را به‌­صورت کلی دسته­‌بندی کنیم به دو دسته سنتی و مدرن می‌­رسیم که هر کدام از دسته­‌های ذکرشده دارای زیرمجموعه و سبک‌­های مختص به خود هستند. برای مثال سبک‌­های کلوخی، معرق، هشته و … در دسته­‌بندی معماری سنتی جای می‌­گیرند و سبک­‌های دستی و پیش‌­ساخته مربوط به معماری مدرن می­‌شوند که در ادامه به معرفی و تشریح موارد گفته‌­شده می‌­پردازیم.

معرفی گچ‌بری کلوخی  – اولین سبک سنتی برش­‌گچ

باید بگوییم که تاریخچه این سبک به زمان قاجار تعلق داشته و اساس ایده آن از معماری غربی پیروی می­‌کند.

گچ بری معرق چیست و چه تاریخچه ­ای دارد؟

توجه داشته باشید که سبک معرق تشابه زیادی با کاشی‌کاری معرق داشته و نکته قابل توجه در رابطه با معرق­‌کاری این است که ملات گچ به‌­انتخاب معمار برش داده می‌شود و با قرارگرفتن در کنار برش­‌های دیگر، طرح کلی به­‌دست می­‌آید.

معرفی گچ بری لایه‌­ای

در این روش گچ‌­ها را به صورت لایه‌­ای روی هم می­‌کشند و این کار را تا جایی ادامه می­دهند تا طرح موردنظر معمار شکل بگیرد.

سبک هشته چیست و چرا متداول­‌ترین روش در معماری سنتی است؟

در رابطه با این سبک باید بگوییم که امکان ندارد به عنوان یک ایرانی، سبک برش‌­گچ به­‌صورت هشته را در خانه­‌های سنتی ندیده باشید. زیرا این سبک به‌­خاطر طرح و نقش­ه‌ای برجسته­‌ای که روی دیوارها و نمای ساختمان ایجاد می‌کرد؛ مدت زمان زیادی محبوب شد و به همین دلیل آن را به­‌عنوان متداول­ترین روش در برش­‌گچ می‌­شناسند.

گچبری مشبک چیست و چرا قیمت آن از سایر روش­‌ها بیشتر است؟

آخرین روش سنتی که قصد معرفی­‌کردن آن را داریم سبک مشبک است که دستمزد گچ­‌کار در این روش بیشتر از سایر سبک­‌های معرفی‌­شده بوده و اجرای آن نیاز به تجربه زیادی دارد. در این روش گچ‌­کار موظف است تا یک لایه نازک از گچ را در فاصله چند سانتی­متری از دیوار ایجاد کرده و بعد از خشک‌­شدن گچ، شروع به طراحی روی آن کند.

گچبری سنتی و مدرن چه تفاوت­‌هایی با یکدیگر دارند؟

حال که معروف­ترین روش‌­های سنتی برش‌­گچ را به شما معرفی کردیم نوبت به معرفی روش‌­های مدرن می‌­رسد. اما سوال اینجاست که چه تفاوتی میان این دو وجود دارد و چه عواملی باعث به‌­وجود ­آمدن سبک مدرن شده است؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که مانند هر موضوع دیگری با روی کار آمدن نسل جدید، سلایق جدیدی شکل گرفت و مردم رفته‌­رفته علاقه خود را­ نسبت‌­به گچ‌های طرح‌­دار با جزئیات درباری از دست دادند و طرح‌­های مینیمالیست و ساده جایگزین روش­‌های سنتی شدند.

توجه داشته باشید که در سبک مدرن فقط دو روش دستی و پیش‌­ساخته وجود دارد که در در روش دستی سلیقه و انتخاب مشتری حرف اول را می­‌زند. به­‌طوری که طرح موردنظر مشتری بدون هیچ تغییری، توسط معمار روی دیوار و سقف پیاده‌­سازی خواهد شد.

اما در روش پیش‌­ساخته، مشتری باید از بین طرح‌­های از پیش­‌ساخته‌ ­شده توسط معمار یکی از آن‌ها را انتخاب کرده و معمار باتوجه به انتخاب مشتری اقدام به اجرای طرح موردنظر کند. البته فراموش نکنید که روش پیش‌­ساخته عمر چندانی نداشته و از محبوبیت آن سال­‌های زیادی نمی­‌گذرد.

هنر برش و طراحی روی گچ در چه مکان­‌هایی قابل اجرا است؟

همان­طور که از عنوان مقاله پیداست از هنر طراحی رو گچ در جاهایی مثل سقف، دیوار، ستون و … استفاده می‌­شود که گچ‌کاری روی سقف از مرسومیت بیشتری برخوردار است. لازم به ذکر است که این طرح‌­ها بیشتر در حواشی سقف و اطراف لوستر­ها پیاده­‌سازی می­‌شود و اجرای سنتی یا مدرن آنها کاملا بستگی به انتخاب مشتری دارد.

دررابطه با برش­‌ گچ روی دیوار هم باید بگوییم که در معماری‌­های مدرن و دکوراسیون‌­های خاص از طراحی روی دیوار به کررات استفاده می­‌شود. توجه داشته باشید که کاربری این طرح‌­ها در اطراف تلویزیون، اتاق­خواب‌­ها و طراحی حیاط ویلاها بوده و به کسانی توصیه می­شود که علاقه‌­ای به دنبال­‌کردن چارچوب­‌های معماری ندارند و بیشتر به طرح‌­های خاص و اغراق­‌آمیز جذب می­‌شوند.

نکاتی که باید درمورد طراحی روی گچ بدانید

فراموش نکنید که طرح انتخابی را با وسایل منزل خود ست کنید و تحت هیچ شرایطی در یک خانه سنتی به­‌دنبال دکوراسیون مدرن نباشید.
استفاده از این هنر در اطراف وسایل خاص مثل تلوزیون، شومینه و … از عمومیت بیشتری برخوردار است. بنابراین بدون مشورت معمار و متخصصین، اقدام به گچبری سقف و دیوار ساختمان نکنید.
توجه داشته باشید که برش و طراحی گچ، مناسب خانه‌هایی با متراژ بالا و سقف‌­های بلند است. زیرا انجام این­کار در خانه­‌های کوچک، سایز خانه را کوچک­تر از اندازه واقعی­اش نشان خواهد داد.
استفاده از گچ­‌های رنگی نیاز به شناخت رنگ‌­ها و روان­شناسی آن‌ها دارد. بنابراین پیشنهاد ما این است که رنگ­ سفید را به عنوان بی­‌ریسک­‌ترین انتخاب در اولویت خود قرار دهید.
این نکته را لحاظ کنید که طراحی روی گچ فقط مخصوص هال و پذیرایی نیست. بنابراین فراموش نکنید که برای سقف و دیوار سایر قسمت­‌های خانه نیز از این هنر زیبا بهره‌مند شوید.

جمع‌­بندی

همان­طور که با ما همراه بودید در این مقاله به بررسی هنر گچبری پرداختیم و شما را با انواع روش‌­های اجرای این هنر آشنا کردیم. توجه داشته باشید که تمام سبک­‌های ذکرشده در این مطلب جزو روش‌­های مرسوم و قابل‌­اجرا بوده و از تشریح سبک­‌های منسوخ‌­شده‌­ای مثل پته، زبره، توپر، توخالی، تخمه‌­بری و …. اجتناب کردیم. بنابراین اگر به سقف و دیوارهای طراحی شده علاقه­‌مند هستید قبل از انتخاب هر یک از موارد گفته‌­شده با معمار و متخصصین دکوراسیون‌­داخلی مشورت کرده و بعد از آن اقدام به طراحی خاص ساختمان خود کنید. درنهایت امیدواریم که خواندن این مقاله برای شما مثمر واقع شده باشد و اگر سوال دیگری در رابطه با این موضوعات دارید از بخش نظرات با ما در ارتباط باشید. در اسرع وقت پاسخگوی شما خواهیم بود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x